НОВИНИ

На 29 май с Антихрист  ще се отбележи 30 години от създаването на Първия частен театър „Диалог“. Поканват се всички, които през изминалите години са се докоснали до мисията на „Диалог“. 

ЗАПОВЯДАЙТЕ и ДОБРЕ ДОШЛИ!
 Режисьорът Бойко Илиев чества 30 години от създаването на първия частен театър в България – „Диалог“. Неговото идейно продължение „Нов театър – НДК“ ще отбележи годишнината на 29 май с документален филм за трудната съдба на „Диалог“. След прожекцията на филма (първа част „Диалог“ и втора част „Нов театър – НДК“) на сцената ще бъде представен спектакълът „Антихрист“ с участието на актьорите: Елена Петрова, Любомир Ковачев, Ники Сотиров и Веселин Калановски.
„Театър „Диалог“ се роди като бунт срещу статуквото и продължи като непокорно дете на прохождащата демокрация, създавайки спектакли, които спореха с общоприетите канони. „Нов театър“ – НДК от своя страна е един от малкото независими театри, извън структурата на държавните и е кулминация на търсенето на онзи свободен театър, който изразява творческата воля на актьора.“, споделя основателят на „Диалог“ и директор на „Нов театър – НДК“ – Бойко Илиев.
В основата на създаването на театър „Диалог“ през пролетта на 1989 г. в София стои неудовлетворението от съществуващата театрална организация, от това, което се предлага като позиция от сцената – съобразена, съгласувана и удобно представена, както и неудовлетвореност от условията на живот. „Във всяка изява на трупата трябва да се чете тази НЕУДОВЛЕТВОРЕНОСТ в театрален и социален смисъл…“ – това са думи споделени от Бойко Илиев при една от първите срещи с актьорската трупа на театър „Диалог“. 
Сред знаковите спектакли на първия частен театър в България са: „Убийството на Гонзаго“ на Н. Йорданов, „Това е абсурд“ от Иван Кулеков /спрян от ГПУ на 4.11. 1989 г./, „Житие и страдание“ по С. Врачански, „Подли, отчаяни, ненужни“ по Д. Милев, „Скопеният“ от Фр. Крьоц, „Реквием за Хамлет“ по Х. Мюлер и Том Стопард, „Бог“ и „Смърт“ по Уди Алън, „Свобода в Бремен“ от Фасбиндер, „Калигула“ от Камю, „Идиот“ от Достоевски, „Макбет“ от Х. Мюлер, „Постоянството на веселието и мръсотията“ по Ерофеев и Кьоно и др.
Театър „Диалог“ сменя много зали – ЦДНА, Софийски университет, Славянска беседа, зала „Славейков“, зала „Подкрепа“, където завършва първият период на Театър „Диалог“. След това той се възражда на два пъти и през 2006 г. се преименува в продуцентска къща „Евро Диалог“, в чиято дейност влиза правеното на документални и игрални филми – „Чужденецът“, „Живи легенди“, „Нокаут“ и други. През 2015 г. Продуцентска къща „Евро Диалог“ е в основата на създаването на „Нов театър – НДК“, с първа премиера „Амадеус“ по Моцарт и П. Шафър. Следват „Поручик Бенц“ по Д. Димов, „Откриването“ от П. Турини, „Краят на дъгата“ от П. Куилтър, „В часа на синята мъгла“ по Яворов, „Пилето, което казва КУ“ от Ал. Урумов, „Антихрист“ по Ем. Станев и много други.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
НОВ ТЕАТЪР НДК НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ
Първата премиера на „НОВ ТЕАТЪР“ НДК http://newtheatre.bg/ беше на 9.03. 2015г. – „АМАДЕУС“ по П. Шафър и Моцарт. Актьорски състав: Георги Кадурин, Иван Юруков, Мариус Донкин и Мариана Миланова. Адаптация и режисура – Бойко Илиев.
Следват премиерите на: „Откриването“ от Петер Турини, „Поручик Бенц“ по Д. Димов, „В часа на синята мъгла“ по Яворов, „Ние, българите“ от Ал. Урумов, „Живак“ от Д. Живков,“Да убиеш великан“ от Ал. Урумов, „Пилето, което казва КУ“, „Убиецът и блудницата“ по Достоевски, „Антихрист“ по Ем. Станев, „Кокошка“ по Чехов и Коляда, „Променяне“ по Лив Улман и много други спектакли на гостуващи държавни и частни трупи.Фестивалът на българската драматургия има вече три издания. Двете актьорски школи към „Нов театър“ НДК имат своите занятия всяка събота и неделя.
„НОВ ТЕАТЪР“ НДК постепенно се превърна в сцена, на която Актьорът може да провокира себе си и публиката, вдъхновен от стойностна драматургия и талантлива литература, която носи непреходни нравствени ценности.
Искам специално да благодаря на АКТЬОРИТЕ, които не се поколебаха да прегърнат каузата на „НОВ ТЕАТЪР“ НДК и да изброя поне някои от тях: Иван Юруков, Мариус Донкин, Георги Кадурин, Елена Петрова, Ники Сотиров, Любомир Ковачев, Ивайло Захариев, Йоана Буковска-Давидова, Веселин Калановски, Иван Радоев, Бойка Велкова, Иван Танев, Яна Маринова, Башар Рахал, Николай Урумов, Димитър Живков …
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Бойко Илиев

НОВИНИ / в-к „Монитор“ След близо 25 години във Великобритания, Клара Армандова – актрисата с чара на Лайза Минели се готви за премиера в Нов театър – НДК.

НОВИНИ / Иван Юруков: Приемам действителността чрез театъра (част 1)

Честито, Здрава Каменова!
НОМИНАЦИИ ИКАР 2019 ЗА ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ В НОВ ТЕАТЪР – НДК
 
Номинация ИКАР 2019 на САБ в категория ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ получава Здрава Каменова за „Дом за овце и сънища“ от Здрава Каменова, реж. Гергана Димитрова.
 
Представлението “Дом за овце и сънища” можете да гледате на 26 февруари от 19.30ч. в НОВ ТЕАТЪР- НДК.http://uba.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80-2019/

ТЪРСИМ ОРГАНИЗАТОРИ! НОВ ТЕАТЪР НДК търси организатори за разпространение на театрални представления. Телефон за контакт: 098 899 1782

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КАНДИДАТИТЕ: ∙ Добра организираност ∙ Комуникативни умения Работата е подходяща за начинаещи и работещи в областта на маркетинга.

НОВ ТЕАТЪР НДК ВИ ПРЕДЛАГА: ∙ Много добри възнаграждения и условия за работа Кандидатите, които проявяват интерес могат да се обадят на тел: 098 899 1782

„Променяне“ – моноспектакъл разголва душата на актьора Моноспектакълът на Йоана Буковска с премиера по време на Европейска столица на културата

РЕЖИСЬОРЪТ БОЙКО ИЛИЕВ – ГОСТ В ПРЕДАВАНЕТО „В ЧАСА НА СИНЯТА МЪГЛА“ С ВОДЕЩА РАЙНА ДАМЯНИ Режисьорът Бойко Илиев, директор на Нов театър – НДК, говори за феномена Трио Плачкови и техния спектакъл „Ла Комедия“; за умирането на „застиналия театър“; за своята постановка на „Антихрист“ (по Емилиян Станев); за театъра, като „илюзия, която се превръща в реалност“ и за куп още проблеми и противоречия в съвременната българска култура. Едно интервю на Райна Дамяни, водеща на предаването „В часа на синята мъгла“, излъчено по Дарик радио на 21 октомври 2018 г.

http://www.ploshtadslaveikov.com/ruski-dramaturg-privlechen-ot-nash-teatralen-spam/ Руски драматург привлечен от наш театрален „Спам“ Николай Коляда пристига за премиерата на спектакъла „Кокошка“, кръстоска между негови и на Чехов текстове

http://telemedia.bg/bg/bylgarija/lubovnite-trepeti-na-tarantulite-e-novata-postanovka-na-teatyra

http://www.chernomore.bg/kultura/2018-03-15/yana-marinova-shte-igrae-glavnata-rolya-v-postanovka-na-varnenskiya-teatar

За патриотичното чувство и единодушието на стадото – ГЕОРГИ МАРКОВ

За „Убиецът и блудницата“ по Ф.М.Достоевски или ДОСТОЕВСКИ КАТО ФИЗИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ … Портал КУЛТУРА

Петко Венелинов от „Скъпи наследници“: Очаквам след два месеца да стана баща

БНТ / ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА Фестивал на българската драматургия от 8-ми до 19-ти Януари 2018 г. в Нов Театър НДК с участието на ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА, ИВАЙЛО ЗАХАРИЕВ и БОЙКО ИЛИЕВ

БНТ / Яна Маринова – гост в „Извън играта“

БНР / Ованес Торосян представя Harlem Shake

ИВАН ЮРУКОВ в Cultinterview

ЙОАНА БУКОВСКА в Cultinterview

БЯЛ ЗАЕК, ЧЕРВЕН ЗАЕК / БНР

http://www.bbrtv.co.uk/ „АСАНСЬОРЪТ“ от ГЕОРГИ МАРКОВ в предаването „Точка на пресичане“ на Лондонската телевизия BBRTV

Днес, 03 Декември2017 г. от 21.00 часа в програмата на BBR TV предаването “Точка на пресичане” интервюто със съпругата на Георги Марков и актьорите след постановката “Асансьорът” на Лондонска сцена.

В-к „Монитор“: Лео Йовчев по следите на „Убиеца и блудницата“

Яна Маринова в „Извън играта“

Малко след представлението на „АСАНСЬОРЪТ“ от Георги Марков с госпожа Анабел Маркова!

„Асансьорът“от Георги Марков пред лондонска публика

Яна Маринова: „Ако искаш да си главен герой в живота си, трябва да кажеш на оня горе да си гледа работата“

„Пилето, което казва КУ“ / ИВАН ЮРУКОВ в БНТ

В-к „КУЛТУРА“ за спектакъла „Убиецът и блудницата“. Технология на познанието. 

ПИЛЕТО, КОЕТО КАЗВА КУ / 19-ти Ноември / Открита сцена „Сълза и смях“

Полковникът от „Пилето, което казва КУ“ / 1-ви и 7-ми Декември от 19.30 часа в Нов Театър НДК

Иван Юруков пред Дарик: Откровението на сцената е ключът към зрителя

„КОЛЕГИТЕ“ Митко и Спиро ще спрат със своите маршрутки на 8-ми Ноември в 19.30 часа на спирката „Нов Театър НДК“. Ако искате да стигнете там накъдето сте се запътили, елате в уречения час и си носете точна сума пари, защото дадете ли им повече за билет, те никога няма да ви върнат рестото. Не забравяйте, че карат маршрутки все пак 

ЯНА МАРИНОВА: “Нищо не играя в “Привличане”. В този филм съм себе си. 

Яна Маринова като Виктория Глас в спектакъла „ГЛАС“ … „Образът на Глас много засяга съвременната жена. Много често мечтаем за някакъв живот, който ни ограбва, защото не може да бъде точно такъв, какъвто си го представяме. Така пропускаме страхотни моменти, в които можем да бъдем щастливи, обичани, успешни“.

„КОЛЕГА“ Авторски спектакъл на Ованес Торосян и Петко Венелинов

Иван Юруков тръгва из България с моноспектакъл 

ТЕКСТЪТ, ОБРАЗЪТ и АКТЬОРЪТ / Работно ателие на ИВАН ЮРУКОВ

От участието на музикалната група на сцената на Нов Театър НДК на 15.10.2017 г.