Януари

 

photo

Драматургичната българска класика „Януари“ на Йордан Радичков дава името на новия театрален фестивал, чието пилотно издание се открива на 12-ти януари в Нов театър НДК с пиесата „Гарванът“ на Калина Попянева.

Фестивалният Януари предизвиква зрителите с автори като Иван Вазов, Елин Пелин, Яворов, Димитър Димов, Валери Петров, Иван Кулеков, Алек Попов, Елена Алексиева и Александър Урумов. Зрителите ще могат да се насладят на вдъхновената игра на Теодора Духовникова, Калин Врачански, Николай Урумов, Димитър Живков, Яна Титова, Иван Радоев, Ивайло Захариев и други.

Изискването към участващите постановки е да бъдат от или по произведения на български автори.

Настоящето пилотно издание на Фестивала има единствено представителен характер и поради отсъствието на състезателен елемент не се предвижда раздаването на награди. С отличия ще бъдат удостоени селектираните постановки за първото издание на Фестивала през 2017 година.

Нов театър НДК има честта да представи състава на журито на „Януари – Фестивал на българската драматургия“ с председател проф. Валери Стефанов и членове проф. Маргарита Младенова, проф. Георги Каприев,  доц. Юрий Дачев и Иван Кулеков.

На пресконференция през февруари ще бъдат обявени всички подробности около регламента на Фестивала.

Радичковият „Януари“ съдържа в себе си цялата българска зимна вселена, която е истинско царство на приказките, легендите и митовете.

В онзи месец, „най-българския от всички месеци, когато… на всяка порта стърчи по една сврака“, а „вълци прокарват сватбарски пъртини“ в Нов театър НДК си дават среща четири театъра от София, три театъра от страната и три частни театрални трупи.

Билетите за всички представления са на стойност 12 лв и 14 лв и вече могат да бъдат закупени от Ticketportal.bg и Билетен център НДК.